Frizone.dk Følg Kontakt

Lørdag 25. september 2021 kl. 21:17 295
Frizone for frisprog, frihed og drama.

Vitalog.dk

Derfor er du deprimeret

Universitet har knækket koden og fundet årsagen til depression

Tekst A.Happy • Fredag 27. august 2021

Depression skyldes en fejl i dit liv. Der er ikke noget galt med din hjerne, og derfor hjælper ingen medicin mod depression. Det er resultatet af et epokegørende studie på Aarhus Universitet, populært sagt.

Pludselig stod det klart: Forskere har fundet årsagen til depression.

Den meget anvendte SSRI-medicin mod depression har ofte frygtelige bivirkninger i form at et ødelagt sexliv, og en følelsesmæssig afstumpning af patienterne. Men den helbreder ikke depression, fordi depression er ingen sygdom.

Det har nemlig vist sig, at depression simpelthen er udtryk for at være fanget i en ubehagelig kattepine i livet - en tilstand af smerte som man oplever man er fanget i.

Depression opstår mange steder

Den umulige kattepine opstår mange steder. I parforhold.

”Skal jeg blive i mit dårlige parforhold, eller skal jeg være ulykkelig og alene?” Man vil ikke blive i forholdet, og man vil ikke gå ud af forholdet, man venter, går i stå - man bliver deprimeret.

Depression er at opleve at være fanget. Ingen mulighed for at undslippe. På jobbet. I familien.

”Jeg vil sige fra overfor mine forældre, men hvis jeg gør det, vil de udstøde mig, så jeg venter, smiler pænt, lader være med at sige noget når vi samles til søndagskaffen, jeg bliver deprimeret. Jeg kan ikke træffe noget valg. Jeg kan ikke handle mig ud af det, jeg kan ikke være mig, sådan som jeg er. Jeg kan ikke holde det ud. Jeg er fanget.”

Sådan fandt videnskaben årsagen til depression

Som parterapeut møder jeg en 41-årig kvinde der forsker i at udvikle medicin mod depression. I praksis prøver hun med forskellige aktive stoffer, som hun sprøjter ind i deprimerede rotter.

”Undskyld mig, hvad?”

”Ja, vi er nødt til at bruge rotter, vi kan jo ikke lave eksperimenter på mennesker. Sommetider går det galt, og så dør dyret.”

”Deprimerede rotter?”

”Ja, og det gode er at de ligner mennesker fuldstændigt på dette her område. Hvis jeg kan lave en medicin til rotter, så vil den også virke på mennesker.” Kvinden rettede sig op i stolen.

”Hvor køber man dem henne, deprimerede rotter?”

Den kvindelige forsker smilede stolt til mig.

”Jamen, dem laver vi da selv!”

”I laver deprimerede rotter? Hvordan det?”

Kvinden grinede godmodigt. ”Vi har en kælder på universitetet, fyldt med rotter i bure.”

”Ja?”

”Så gør vi dem deprimerede, det tager kun et par uger.”

”Hvordan gør man en rotte deprimeret?”

Hun smilede til mig. "Burene er forbundet med nogle lange stænger, og sat op på en måde, så buret kan bevæge sig i alle retninger.”

”Ja.”

”Fidusen er, at buret bevæger sig uforudsigeligt, det er meget ubehageligt, rotterne hader det, de er meget følsomme. Vi flytter rundt på burene i timevis, eller... der er en computer som styrer det døgnet rundt.”

”Ja?”

”Ja, og så har vi nogle store blæsere med kold og varm luft. De skiftes til at køle rotterne ned, eller gøre lokalt alt for varmt, og igen ud fra et uforudsigeligt mønster. Dyrene kan slet ikke tåle det. Og så har vi nogle vandkanoner, som oversprøjter rotterne med mellemrum. Det kan dyrene heller ikke lide, fordi rotter er meget renlige.”

”Så I har et kælderlokale hvor dyrene bliver overdænget med vand, varm og kold blæst, og de er fanget i et bur der bevæger sig i alle retninger?”

”Ja, netop, plus vi har også lys der blinker og det larmer.”

”Og sådan skaber man deprimerede rotter? Ved at holde dem fast i en meget ubehagelig kattepine som de ikke kan slippe ud af?”

”Ja!” Kvinden så meget tilfreds ud. Stolt. "Til sidst giver de op. Så ligger de bare stille i bunden af buret, totalt deprimerede. Magtesløse."

”Kan det tænkes, at depression er på samme måde hos mennesker?”

”Ja, sådan er det at være deprimeret. Vi bliver deprimerede når vi er fanget i et ubehageligt dilemma som vi tror vi ikke kan komme ud af. Vi vil ikke blive, og vi kan ikke flygte, tror vi. Ligesom rotterne. Sådan er det.”

”Og du forsker i at finde en medicin der kan fjerne depression?”

”Ja.”

”Var det ikke nemmere bare at lukke den kælder? Var det ikke bedre hvis I lærte mennesker at sige fra, og træffe de valg der er nødvendige for at komme ud af kattepinen?”

Kvinden rynkede panden.

”Men det kan man jo ikke. Man har familie og forpligtelser, sådan er depression jo.”

Jeg drejede hovedet og kiggede på den kvindelige forskers kone.

”Og hvordan har du det?"

”Jeg er mest derhjemme", svarede hun. "Passer vores barn, gør rent og holder huset i stand. Det bruger jeg meget tid på, mens hun er mig utro og lyver.”

”Og hvordan har du det”, gentog jeg med eftertryk.

”Jeg føler mig fanget i vores forhold, jeg er jo ked af det, jeg er deprimeret, så jeg får medicin mod depression, men det hjælper ikke særlig godt, og vores sexliv er gået i stå. Jeg har ikke lyst til sex, men derfor synes jeg ikke at hun skal være mig utro.”

Jeg drejede hovedet og kiggede igen på den kvindelige forsker. Hun hang lidt med skuldrene og havde fået et surt udtryk ansigtet.

"Ved du hvad, jeg synes du skal opfinde en pille der kan hjælpe din kone.” Så grinede jeg og tilføjede: ”Eller måske bare holde op med at lyve, være utro og overlade alt arbejdet derhjemme til din kone. Hun bliver deprimeret af din opførsel, hun føler sig fanget, vil ikke forlade dig. I har et barn sammen. Kunne du gøre det?”

Uden at svare glattede forskeren på sit lange hår, men det er også et svar, og nu fik du videnskabens svar på depression: Du er fanget i en kattepine, dit liv er helt forfærdeligt, så det er nu du skal sige fra, træffe dit valg og komme ud af det bur du er spærret inde i. Sige nej til andre menneskers opførsel, og sige ja til dig selv.

Efter vores samtale flyttede forskerens kone med barnet. Forskeren var ikke ked af det. Nu havde hun mere tid til kælderen på Aarhus Universitet. Hun forsker ikke i depression længere. Nu forsker hun i smertestillende medicin til skader efter vold.

Skriv en kommentar
Vitalog 1. Brevkasse 2. Vitalogi
Nyeste i frizonen

Frisprog uden censur Prins (H)Amlet Ytringsfrihed Tænkepause Erotik & Drama E-bøger Lydbøger Papirbøger Dokumentar Dramatik Erotik Krimi Psykologi Sci-fi Spænding Thriller Tantra Gigolo Bognyt Hele Virkeligheden Christiansborg Livet i Lykkeland Lykkehjulet Tænkning Krig & Kamp Krop & Sex Livskunst Nøgenfotografi Nøgenbilleder Kærlighed Erotik Begær Orgasme Nøgenfotograf Model søges Tid til pause Pausesjov Sjov Glad for sex Sexglad Lingam Yoni Tantra Tantra Gigolo Vitalog.dk Vitalog Brevkasse Vitalogi European Writer


Sikkerhed: Pixlogin beskytter din adgang til Frizone.dk sammen med den globale anycast firewall fra Cloudflare. Din kommunikation fra IP.3.238.95.208 er krypteret med HTTPS/SSL. GDPR-compliant: Denne side anvender teknisk nødvendige cookies, og indsamler ingen private data uden accept. Din IP er anonymiseret i forhold til Google Analytics GA4.
Økonomi: Frizone.dk er en no-money no-profit personlig hjemmeside.
Kontakt Happy

Søger du en fotograf i Aarhus? Køb et foto eller flere. Se priser for fotograf i Aarhus. Også videofilm, speak og journalistik.


Sand Historie


Frizone.dk © 2021
Fast page technology: 0,02 seconds


Velkommen til frizonen

Klik "ok" på linket i mailen, og få adgang til frizonens tekster, foto og video. (ingen penge, ingen spam)


OPRET

- eller login hvis du har adgang.
Login


Velkommen til frizonen

Læs historierne og se billeder og video.

LOGIN

Følger du ikke siden?
Følg