Frizone.dk Følg Kontakt

Lørdag 25. september 2021 kl. 20:25 295
Frizone for frisprog, frihed og drama.

Amlet.dk

Historien om Prins Amlet af Danmark

Tekst H.Amlet • Mandag 25. januar 2021

På Feggeklit, den nordligste spids af øen Mors, lå i det 5. århundrede en kongsgård hvor Kong Fegge herskede sammen med sin bror, Horvendil.

Horvendil havde en lækker kone, Geruth, og de avlede sammen en lille vaks prins som fik navnet Amlet.


Amlets kongsgaard lå på toppen af Feggeklit, godt hævet over landskabet. Derfra har man udsyn over skibene i Limfjorden.

En gang tog Horvendil på togt til England for at være barbar og spise fish 'n chips. Han havde en god tid og var væk fra Limfjorden i tre år. Mens han var bortrejst fik Kong Fegge lyst til Geruth og onanerede meget ved tanken om hende myge lemmer.

Da Horvendil vendte hjem, slog Kong Fegge sin bror ihjel og giftede sig derefter med Amlets mor, Geruth - hans døde brors kone. Hun fik lov til at beholde sin søn, der havde vokset sig stor og stærk, men med en tydelig tendens til en stribe bogstaver eller måske endda værre, en kunstnerisk sjæl.

Lod som om han var gal, men Amlet var snu

For at holde sig i live, spillede Amlet gal. Det var han god til. Hans mor var ulykkelig, og Kong Fegge kunne godt regne ud at hun ville blive endnu mere ked af det, hvis han slog den unge mand ihjel. Derfor blev Amlet sendt til England sammen med 2 af kongens vagter, samt en runestav der bad den engelske konge om at slå Amlet ihjel på Fegges vegne.

På vej til England hackede Amlet runestaven, sådan at Kong Fegges budskab blev helt forandret. Amlets to ledsagere blev hængt, og i stedet for døden skænkede den engelske konge ham sin datter.

Et år senere vendte Amlet tilbage til Mors. Det skete netop på årsdagen, hvor Kong Fegge holdt en kæmpe fest fordi han var sluppet af med sin bonussøn, konens dreng. Prins Amlet og hans følgesvende slog nu Fegge og hans fordrukne mænd ihjel. Selv kløvede han Kong Fegges hoved med sit sværd.

Hvordan Amlets mor tog situationen, det ved vi ikke, men hun er muligvis blevet ked af det, tror vi.

Efter mordet på sin papfar rejste Amlet igen til England og tog sig en kone yderligere, nemlig en dronning fra Skotland. Og så var alt godt. Den ene var huslig, den anden kunne lide at danse, men begge var de forelskede i Amlet som nu var blevet konge i stedet for Fegge.

Saxo hjalp Amlet med at blive berømt

I slutningen af 1100-tallet skrev Saxo om Prins Amlet. Danmark havde været fattigt, ødelagt af borgerkrig 1131-1157, på grænsen til ikke at eksistere mere. Saxo skrev på latin for at gøre propaganda for Danmark, ansat som spindoktor hos ærkebiskop Absalon. Det meste han skrev var myter, røverhistorier, løgn og latin. Men Saxos klassiske dannelse virkede på europæerne sydpå, selv paven begyndte at kigge på danskerne med mere respekt.

300 år senere blev Saxos krønike trykt i Paris. Det var 1514, den ny bogtrykkerkunst buldrer derudad. 80 år senere sidder William Shakespeare og bøvler med sit teater. Han læser historien om den danske prins, fundet i en gammel bog nogen har haft med hjem fra Frankrig.

"To be or not to be", mumler Shakespeare. Han synes det er en fin historie, han planker den og skriver et teaterstykke som han navngiver "Hamlet, Prince of Denmark."

Shakespeare gjorde Amlet til verdensstjerne

Imidlertid er der ingen blandt teatergængerne i London som kender den lille ø Mors i Limfjorden. Derfor skriver Shakespeare at historien foregår på et slot i Helsingør. Den by kender mange. I Helsingør ligger Kronborg hvor den danske konge har placeret kanoner og kræver Øresundstold af de skibe der vil sejle forbi. Englænderne kan ikke lide den slags. De er ikke vilde med danskerne. "There is something rotten in Denmark", siger man på gaderne i London.

Hamlet havde premiere i London 1601. Amlet selv døde i kamp kort tid efter sin hjemkomst til sin kongsgaard på Mors. Han var danskernes konge nummer 26. Kong Amlet nåede at kysse sine to søde koner mange gange, inden konge nummer 27 slog ham ihjel, nemlig kong Vigleik.

Skriv en kommentar
Ytringsfrihed 1. Tænkepause
Nyeste i frizonen

Frisprog uden censur Amlet.dk Ytringsfrihed Tænkepause Erotik & Drama E-bøger Lydbøger Papirbøger Dokumentar Dramatik Erotik Krimi Psykologi Sci-fi Spænding Thriller Tantra Gigolo Bognyt Hele Virkeligheden Christiansborg Livet i Lykkeland Lykkehjulet Tænkning Krig & Kamp Krop & Sex Livskunst Nøgenfotografi Nøgenbilleder Kærlighed Erotik Begær Orgasme Nøgenfotograf Model søges Tid til pause Pausesjov Sjov Glad for sex Sexglad Lingam Yoni Tantra Tantra Gigolo Vitalogi Vitalog Brevkasse Vitalogi European Writer


Sikkerhed: Pixlogin beskytter din adgang til Frizone.dk sammen med den globale anycast firewall fra Cloudflare. Din kommunikation fra IP.3.238.95.208 er krypteret med HTTPS/SSL. GDPR-compliant: Denne side anvender teknisk nødvendige cookies, og indsamler ingen private data uden accept. Din IP er anonymiseret i forhold til Google Analytics GA4.
Økonomi: Frizone.dk er en no-money no-profit personlig hjemmeside.
Kontakt Happy

Søger du en fotograf i Aarhus? Køb et foto eller flere. Se priser for fotograf i Aarhus. Også videofilm, speak og journalistik.


Sand Historie


Frizone.dk © 2021
Fast page technology: 0,02 seconds


Velkommen til frizonen

Klik "ok" på linket i mailen, og få adgang til frizonens tekster, foto og video. (ingen penge, ingen spam)


OPRET

- eller login hvis du har adgang.
Login


Velkommen til frizonen

Læs historierne og se billeder og video.

LOGIN

Følger du ikke siden?
Følg