Frizone.dk Følg Kontakt

Lørdag 25. september 2021 kl. 20:54 295
Frizone for frisprog, frihed og drama.

Amlet.dk

Farvede er smukkere end hvide mennesker

Tekst H.Amlet • Mandag 15. marts 2021

Farvede er ikke klogere end hvide mennesker, men personligt synes jeg de er smukkere. De langlemmede mænd, muskuløse, bevæger sig med en ynde og en kraft ingen hvid mand ejer. Kvindernes blikke ser langt, så roligt som en savanne under solens regime - selv på en regnvejrsdag i København.

Eskimoer er ikke klogere end de fleste, men jeg føler de har et større hjerte end hvide mennesker. Solen slår smut i de spillevende øjne, og smilet kurver drillende i mundvigen, føler mig elsket af både mænd og kvinder.

Skøre mennesker er ikke klogere end de fleste, nå jo, det er de faktisk. Glem det.

Klædt i gult, med et rødt hårbånd

Festdag. USA fik ny præsident og en ung kvinde fremsagde sit håbefulde digt til landets trætte borgere. Amanda Gormans "The Hill We Climb" er et mindre godt digt, synes jeg, fordi det ryggesløst vender ryggen til smerten i hendes eget folk, fordi hun smører et tykt lagt af flødeskum ned over dobbeltjob, hjemløshed, massemord, narko, kulturel undertrykkelse og diskrimination.

Som en hvid slave slikker hun den politiske herskerklasse, som en hvid taleskriver pudser hun pletterne af sølvtøjet og fjerner muggen fra de tunge gardiner, og påstår vi er enige om at lægge våbnene fra os, tage hinanden i hænderne og som gazeller springe ud over græsset i den ny dag, mens solen giver os den helt perfekte profil: Nemlig at vi elsker hinanden, og vi vil kæmpe sammen for hinanden. Typisk amerikansk. Nej, typisk smuk, hvid flødeskum.

Du får ikke kørekort, bare fordi dine bukser er grønne

Der er ikke en kinamand der kunne have skrevet et digt bedre til Xi Jinping. Førsteklasses propaganda-digt. Det er den amerikanske barbie-dukke i digtform. Hul plastikform og uanvendeligt til at udsige noget som helst om virkeligheden andet end sin egen.

Men ja, Amanda Gorman er smukkere end hvide mennesker. Det synes jeg. Farven i hendes lækre hud gør hende ikke klogere, nødvendigvis. Der er ingen kvalifikation i hudfarve. Det må vi holde fast i. Der er heller ingen diskvalifikation. Der er en fucking farve, og det er det.

Nogle steder i Asien forguder folk den hvide farve. Kvinder synes hvide mænd, slanke og drengede fra Europa, er superflotte. Fred være med det. En hel del europæiske kvinder synes nogle farvede har fysiske fordele som får kvinderne til tage på en fræk ferie i Afrika, og fordi de har flotte tænder. Og hvad så?

Der er ingen kvalifikation i pikkens størrelse, eller brysternes form, og der er tilsvarende heller ingen diskvalifikation i vores køn, hvem vi elsker, farven vi bærer, formen vi fylder ud.

Er det kun hvide mænd med trang til onani der må oversætte HC Andersen?

I Holland har en kvinde mistet jobbet med at oversætte Amandas mindre gode digt. Hendes hud er hvid, men det er ikke det værste synes nettet, hun er ikke katolik som Amanda, men det er ikke det værste, hun vil gerne tiltales som "de", hun tror ikke på definitionen af mand og kvinde, hun er nonbinær. Men det er heller ikke det værste.

Det værste er at hun ikke er Amanda. Ligner Amanda. Har samme baggrund. Velstillet overklasse. Millionær. Hun er ikke Amanda, og derfor skal hun ikke oversætte digtet til Hollandsk. Det har nettet besluttet.

Fordi nettet mener præcist det modsatte af du og jeg. Nettet mener dumt at farven på dit hårbånd, har betydning. Også den gule frakke hun havde på da hun sagde sit digt til præsidenten. Udsolgt. Og hudens farve. Og højden. Og kønnet. Og alderen. Og alt det som danner Amandas udseeende.

Og det er et skråplan for forestillingen om kunst. Hvis kunstnere ikke er andet end deres udseende og hvem de knalder, så trækker man hjertet ud af kunsten. Som det er sket tidligere i historien.

Zombierne er på vej, uden farve, uden køn, uden menneskelige træk

Det er zombiernes march der er på vej. Geledder af hule mennesker i strækmarch for at se sit eget spejlbillede i gadens vinduer. Det er tiden uden indhold, fordi mange zombier tror deres udseende er en kvalifikation i sig selv.

Dagbladet information fortæller at et dansk forlag har fundet en kvinde, der ligner Amanda som kan oversætte præsident-digtet til dansk. Mens du venter, kan du snigkigge i Google. Du mister en del af skønheden i spoken words, den stil Amanda Gorman mestrer til perfektion, et par ordspil falder ned mellem plejlstængerne i translate, men i store træk kan du forstå digtets kontextuelle indhold. Linjernes hvide håb er indlysende også på dansk, i en halv-dårlig oversættelse.

God fornøjelse: Oversættelse af CNN Politics gengivelse af Amanda Gormans digt "The Hill We Climb", maskinoversat af Google.

Eller hvis du kan engelsk, læs CNN Politics gengivelse af Amanda Gormans digt "The Hill We Climb" på engelsk. Så fornemmer du bedre hendes stilisme.

Skriv en kommentar
Ytringsfrihed 1. Tænkepause
Nyeste i frizonen

Frisprog uden censur Amlet.dk Ytringsfrihed Tænkepause Erotik & Drama E-bøger Lydbøger Papirbøger Dokumentar Dramatik Erotik Krimi Psykologi Sci-fi Spænding Thriller Tantra Gigolo Bognyt Hele Virkeligheden Christiansborg Livet i Lykkeland Lykkehjulet Tænkning Krig & Kamp Krop & Sex Livskunst Nøgenfotografi Nøgenbilleder Kærlighed Erotik Begær Orgasme Nøgenfotograf Model søges Tid til pause Pausesjov Sjov Glad for sex Sexglad Lingam Yoni Tantra Tantra Gigolo Vitalogi Vitalog Brevkasse Vitalogi European Writer


Sikkerhed: Pixlogin beskytter din adgang til Frizone.dk sammen med den globale anycast firewall fra Cloudflare. Din kommunikation fra IP.3.238.95.208 er krypteret med HTTPS/SSL. GDPR-compliant: Denne side anvender teknisk nødvendige cookies, og indsamler ingen private data uden accept. Din IP er anonymiseret i forhold til Google Analytics GA4.
Økonomi: Frizone.dk er en no-money no-profit personlig hjemmeside.
Kontakt Happy

Søger du en fotograf i Aarhus? Køb et foto eller flere. Se priser for fotograf i Aarhus. Også videofilm, speak og journalistik.


Sand Historie


Frizone.dk © 2021
Fast page technology: 0,02 seconds


Velkommen til frizonen

Klik "ok" på linket i mailen, og få adgang til frizonens tekster, foto og video. (ingen penge, ingen spam)


OPRET

- eller login hvis du har adgang.
Login


Velkommen til frizonen

Læs historierne og se billeder og video.

LOGIN

Følger du ikke siden?
Følg